Svět levného dopaminu - Průvodce pro přežití v době rychlého uspokojení - Jiří, Kryštof, Jarmar (Mimochodem, 2024)
Proč chceš to, co chceš? Co ovlivňuje tvé motivace, touhy a potěšení? Jedním z hlavních vyjednavačů v mozku, který se podílí na rozhodování o tom, co považujeme za důležité, je neuropřenašeč dopamin. Má vliv na pozornost a učení, řídí motivaci s úsilím a pohání nás vpřed. V evoluční historii byl dopamin drahý - na cestě za odměnou bylo nutné vyvinout úsilí a překonat překážky. Dnes je tomu jinak. Ve světě, kde je uspokojení neustále na dosah ruky v podobě telefonů, porna nebo sociálních sítí, naši pozornost a čas čím dál více kontrolují krátkodobá kyberpotěšení. Od další odměny nás dělí vždy jen jeden tah prstu. Dopamin je levný. Ocitli jsme se tak v boji o naši pozornost a energii. Jak se ve světě levného dopaminu pohybovat smysluplně? Kniha se snaží poukázat na jednu z největších výzev dnešní doby a zároveň přinést výzkumy podložený přístup k jejímu překonání. Vydáme se do tajů lidského mozku, podíváme se na fascinující fungování dopaminu a na mýtus štěstí, dozvíme se o psychotechnologii a nástrojích, které loví naši pozornost, i o tom, jak jim odolat. Zjistíme, jak nás ovlivňuje sociální status, jak ztišit hlas společenského já nebo jak zapalovat smysluplné digitální ohníčky. Společně si osvojíme nástroje, jak posilovat vůli a kultivovat smysl.
Keywords: Osobní rozvoj a poznání; Zdravotnická a lékařská literatura