Křehká příměří - Michaela, Štěchová (Listen, 2025)
Ještě včera Ema tančila sambu v kašně na Karláku, dnes krotce popíjí kontryhelový čaj a ocitá se ve světě, v němž sny o vyvoněném dětském pokoji naráží na skleničky kalné moči a chlad gynekologických zrcadel. Početí pak spustí koloběh nezastavitelného zvracení - delirium, v němž ožívají kostlivci ve skříni. Především ti, co souvisí s její indickou minulostí. Toto je totiž Emino tajemství: že není těhotná prvně... Kniha líčí trnitou cestu za mateřstvím a zpochybňuje představu, že těhotenství je nejšťastnějším obdobím v životě ženy. Detailně zaznamenává boj s hyperemesis gravidarum a přispívá tím do nekonečné diskuze o potratech.
Keywords: Společenské romány