Devadesát dnů za železnou oponou - Gabriel, García, Márquez (Odeon, 2023)
Málokdo ví, že se v 50. letech 20. století objevil García Márquez - tehdy nepříliš známý mladý novinář - v komunistickém Československu... Byl původně pozván do Sovětského svazu na Světový festival mládeže, ale podařilo se mu tuhle "cestu na Východ" rozšířit o návštěvu východního Německa, Polska, Maďarska a ČSSR. Tyto cestopisné eseje, v nichž Márquez vystupuje jako velice přesný a originální pozorovatel, vycházejí česky poprvé.
Keywords: Společenské romány