Pergoly a přístřešky - Pšenička, František (Grada, 2010)
Pergola je nejobvyklejší malou zahradní stavbou. Slouží jako opora pro růst popínavých rostlin nebo vymezuje zahradní zákoutí určené k příjemnému posezení s rodinou či přáteli, případně ji lze využít jako přístřešek pro auto. Nejčastěji je umístěna v těsné návaznosti na obytný prostor domu. Nezastřešená částečně odstiňuje slunce za letních veder, pod zastřešenou lze pobývat i za deštivých přeháněk. Kniha je členěna do tří částí. V té první se čtenář dozví jaký typ a materiál je pro jeho záměr vhodný, jak zajistit stabilitu vybrané konstrukce a jak řešit pochůzné či pojezdné navazující plochy. Prostřední část je věnována ukázkám jednotlivých realizací. V závěrečné části je na několik praktických návrhů jak postupovat při osazování samotné pergoly a jejího okolí vegetací.
Keywords: Hobby