Principy zdravotního pojištění - Němec, Jiří (Grada, 2008)
Kniha předního českého odborníka na zdravotní pojištění seznamuje čtenáře s principy zdravotního pojištění, zejména konstrukcí produktů zdravotního pojištění, se způsoby stanovení výše pojistného, se zajištěním, tvorbou rezerv a otázkami spoluúčasti ve zdravotním pojištění. Zdravotní pojištění je ve všech vyspělejších státech dominantním plátcem zdravotní péče a proto se část knihy věnuje různým způsobům úhrady zdravotní péče, výpočtu úhradových tarifů a klasifikačním systémům, které se pro úhradu zdravotní péče používají. Popsané principy jsou ilustrovány na příkladech systémů zdravotního pojištění z různých zemí celého světa.Kniha je první na českém trhu, která poskytuje ucelený odborný pohled na zdravotní pojištění. Je určena pro všechny, kteří chtějí proniknout pod povrch věčných diskuzí o financování zdravotnictví. Jistě se stane důležitým zdrojem informací zejména pro pracovníky pojišťoven, státní a veřejné správy a pracovníky zdravotnických zařízení.
Keywords: Ostatní lékařské obory; Organizace, management, statistika