Budovy bez bariér návrhy a realizace - Šestáková, Irena (Grada, 2010)
Bezbariérové prostředí slouží všem lidem ve všech situacích a etapách života, nejen vozíčkářům, jak by se na první pohled mohlo zdát. Osobám s kočárkem, starším osobám, lidem po úrazu, dlouhodobě nemocným, osobám se sluchovým a zrakovým postižením, těm všem je třeba umožnit větší sociální integraci, nezávislý pohyb a způsob života. Předkládaná publikace je vysoce aktuální, neboť reaguje na vyhlášku č. 398/2009 Sb. z 5. listopadu 2009 o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb. Nejedná se však jen o doslovnou citaci platné vyhlášky, autoři upozorňují na některé její podstatné části a komentují je tak, aby si každý čtenář mohl ujasnit, jak vzniká kvalitní návrh prostředí respektující potřeby osob s omezenou schopností pohybu či osob se smyslovým nebo mentálním handicapem. Citovanou vyhlášku doprovází mnoho názorných obrázků, které pomáhají jednotlivé, ne vždy zcela jasné předpisy pochopit.
Keywords: Stavebnictví