Testové otázky z pediatrie - Honzík, Tomáš (Karolinum, 2020)
Publikace představuje soubor testových otázek z pediatrie, jejichž primárním cílem je opakování učiva a vymezení přibližného rozsahu předpokládaných znalostí před státní závěrečnou zkouškou z pediatrie. Otázky jsou rozděleny do patnácti kapitol podle jednotlivých odborností v rámci dětského lékařství. Největší rozsah je věnován pediatrické propedeutice zaměřené na růst a vývoj a na specifika fyziologie dítěte. Zastoupeny jsou jednotlivé pediatrické obory - dermatologie, endokrinologie, gastroenterologie a hepatologie, hematologie, kardiologie, pneumologie, revmatologie, nefrologie, neonatologie, onkologie a imunologie. Výrazněji je zastoupena kapitola pojednávající o akutních stavech v pediatrii. Zahrnuty jsou také otázky z přidružených oborů (např. genetika, specifika radiologie u dětí). Vybrané otázky jsou formulovány se simulací reálné klinické situace a nutností o rozhodnutí dalšího diagnostického nebo léčebného postupu. Úkolem testů je inspirovat k zamyšlení nad uvedenými tématy a k doplňkové četbě pediatrické literatury.
Keywords: Pediatrie