Život samá pohroma Jak čelit stresu, nemoci a bolesti pomocí moudrosti těla a mysli - Jon, KabatZinn (Jan Melvil Publishing, 2016)
Jak čelit stresu, nemoci a bolesti pomocí moudrosti těla a mysli Začněte praktikovat mindfulness a tak zlepšete své zdraví i soustředění, snižte svůj stres a mějte větší radost z každého dne. Profesor Jon Kabat-Zinn vám bude tím nejpovolanějším učitelem. Téma meditace, které mělo do sedmdesátých let minulého století nálepku esoteriky a bylo spojováno téměř výhradně východními náboženskými systémy, v posledních letech vstoupilo hlavním vchodem do západní vystresované kultury. Mindfulness a meditace, jinak řečeno duševní trénink zaměřený na rozvíjení pozornosti k prožívání přítomného okamžiku, se stávají součástí lékařské a psychologické praxe, stejně jako do škol, vrcholového sportu, armády či do kultury nadnárodních firem (mimo jiné firem jako Google, Twitter a dalších). Meditaci dnes praktikuje mnoho známých osobností politiky, kultury či sportu (mimo jiné Bill Clinton, Al Gore, Clint Eastwood, Richard Gere či ragbista Jonny Wilkinson). Právě na základě dlouhodobých výzkumů, včetně těch nejnovějších, využívajících mj. snímkování mozku metodou magnetické rezonance, se ukazuje až nečekaně pozitivní vliv programů založených na mindfulness na tělesné i duševní zdraví, pohodu a odolnost. Replikovaný výzkum např. prokázal stejnou účinnost jako u antidepresiv, na něž západní svět - zdá se - čím dál tím víc spoléhá. Nárůst počtu vědeckých článků v této oblasti roste za posledních 15 let téměř geometrickou řadou. Není divu. Jon Kabat-Zinn je klíčovou osobností, která v USA a v mnoha dalších zemích uvedla mindfulness do mainstreamu v medicíně a v posledních desetiletích zásadně pomohla zmíněným programům stát se součástí moderní lékařské praxe i veřejné diskuse o zdraví. V roce 1979 vytvořil MBSR jako první program založený na mindfulness v medicíně a na lékařské fakultě Massachusettské univerzity založil protistresovou kliniku, jejímuž vedení se věnoval celý život, stejně jako vědeckému výzkumu, rozsáhlé publikační a přednáškové činnosti po celém světě. Program MBSR, kterým na Massachusettské univerzitě prošlo přes 20 000 pacientů, je dnes považován za excelentní příklad praxe psychosomatické a také tzv. participativní medicíny (pacient se spolu s lékaři aktivně podílí na prevenci nemocí a zlepšování svého zdraví). Život samá pohroma je zásadní kniha tohoto oboru, a ač vyšla v prvním vydání už před pětadvaceti lety, loni byla znovu zásadně revidována a doplněna o nejnovější poznatky z výzkumů i z autorovy praxe. Její nejnovější reedice vyjde v češtině vůbec poprvé u nás začátkem příštího roku. Kniha obsahuje kromě poutavého úvodu do problematiky také postupy, jak pracovat s vlastní myslí, postavené na Kabat-Zinnově dlouholetém a uznávaném protistresovém programu MBSR a bude doplněna o zvukový materiál.
Keywords: Mindfulness