Změny nálad při tréninku v hypoxii - Suchý, Jiří (Karolinum, 2019)
Sportovní příprava v přirozeném hypoxickém prostředí je velmi diskutovanou problematikou. Přes četné výzkumy však i nadále existují oblasti, jejichž zkoumání může zefektivnit tréninkový proces nejen ve vyšší nadmořské výšce - například změny emočních stavů sportovce jako reakce na trénink v hypoxii, kterými se zabývá tato monografie. Teoretická část práce pojednává o sportovním tréninku v hypoxii i normoxii, popisuje možné nástroje kontroly trénovanosti a analyzuje změny nálad, ke kterým při tréninku dochází. Praktickou část monografie tvoří výsledky výzkumu zaměřeného na změny nálad u vrcholových vytrvalostních běžců, který byl realizován v reálném prostředí tréninkových kempů v hypoxii. Součástí práce jsou rovněž kazuistiky, v nichž byla využita analýza tréninkové dokumentace sportovců, měření srdeční frekvence a rozbor biochemického vyšetření krve. K měření nálad byl využit dotazník POMS a výsledky výzkumu ukazují statisticky významné změny u některých faktorů tohoto dotazníku.
Keywords: Fitness a kondice