Christian Gottfried Krause: O hudební poezii Komentovaný překlad - Kateřina, Šťastná (Masarykova univerzita, 2022)
"Pojednání "Von der musikalischen Poesie" náleží ke spíše opomíjeným spisům berlínské provenience druhé poloviny 18. století. Je tomu tak i přesto, že toto nejrozsáhlejší dílo Christiana Gottfrieda Krauseho mělo nezanedbatelný vliv na utváření estetických názorů jeho současníků i autorů o generaci mladších. Inspiroval se jím např. J. J. Quantz, J. A. Hiller, J. F. Reichardt či J. G. Sulzer. Krauseho pojednání ovlivnilo též formování estetických náhledů v pražském intelektuálním prostředí kolem roku 1800 a v několika následujících desetiletích. Spis je cenným zdrojem informací týkajících se problematiky související s estetickými, teoretickými i provozně praktickými otázkami hudebního umění 2. poloviny 18. století."
Keywords: Umění a kultura