Boženka a disidenti - Jarka, Jendrisková (Čas, 2025)
Ústecký kraj. Bývalé Sudety. Kraj, kde oči přecházejí z krásy přírody a z ošklivosti průmyslových monster. Kraj, který se dříve topil v chemické mlze a dnes se topí v sociálních problémech. Ale také vesnice podél Labe a v kopcích na Děčínsku, Ústecku a Litoměřicku. To jsou kulisy povídkové knihy Boženka a disidenti. Děj povídek Vesnický románek a Boženka a disidenti se odehrává začátkem osmdesátých let minulého století na ústeckém venkově a na čtenáře z nich zavane duch normalizace i zakázaná láska a smrt. Povídky Holčička a kadibudka a Péťa a zlaté prasátko spojují, jak z názvů vyplývá, dětští hrdinové. Holčičí prázdniny u babičky na Děčínsku v šedesátých letech minulého století a Vánoce na současné vesnici, sledované očima malého Péti, vrátí čtenáře do dětství. Povídka Ontaria na obzoru připomene staré křivdy na severočeských sadařích, ale také dává naději, že jádro dobré odrůdy znovu vzklíčí. A povídka Narozeniny nám umožní věřit, že odchod na cestu bez návratu nemusí znamenat opuštění toho, kdo zůstává.
Keywords: Česká současná beletrie