Slepá místa medicíny Příběhy bolestných omylů, které ohrožují naše zdraví - Marty, Makary (Jan Melvil Publishing, 2026)
Myslíte si, že lékařská doporučení stojí na pevných důkazech? Že když je slýcháme celý život a opakují je experti, musejí být správná? Kéž by to platilo vždy. Lékař a výzkumník Marty Makary přesvědčivě ukazuje, že i dnešní medicína má svá slepá místa. Tedy oblasti, kde se odborný konsenzus změnil v dogma, kde se přestaly klást otázky a kde špatné interpretace dat a tlak autorit vedly k chybám, na něž doplácejí celé generace. A možná zasáhly i vás. Makary vás provede příběhy výzkumů, lékařských rozhodnutí a pacientů, u nichž zdravotní systém selhal - ne kvůli absenci důkazů, ale navzdory nim. V knize se mimo jiné dozvíte: - Epidemii alergie na arašídy nespustila příroda, ale oficiální zdravotní doporučení. - Miliony žen přišly zbytečně o zdravé vaječníky, protože se dlouho ignorovalo skutečné místo vzniku rakoviny. - Rutinní podávání antibiotik ničí mikrobiom a zvyšuje riziko obezity, astmatu, diabetu i duševních poruch. - Vejce a cholesterol se nestaly obětním beránkem kvůli důkazům, ale vinou hlasitých jednotlivců. - Hormonální substituční terapie může udělat pro zdraví žen nad padesát let víc než kterýkoli jiný lék v historii. Tato kniha není útokem na vědu. Je výzvou dostát jejím ideálům.
Keywords: Sport, zdraví a životní styl; Literatura faktu; Medicína pro veřejnost; Životní styl