Sport a pohyb v životě seniorů - Mudrák, Jiří (Karolinum, 2016)
Publikace svým zaměřením vychází z přání asi každého z nás dožít se co nejvyššího věku v co nejlepší tělesné a duševní kondici a přidat tak "život" k létům a nejenom léta k životu". Autoři se v uvedené souvislosti zaměřili na možnosti sportu a pohybu jako součásti životního stylu při naplňování uvedeného přání. Věnují pozornost zejména sociálním a psychologickým efektům různých forem pohybových aktivit na psychosociální zdraví seniorů. Prezentované poznatky vycházejí z dlouhodobého výzkumu zaměřeného na hledání souvislostí mezi životním stylem seniorů a jejich pohybovým režimem i s nástinem praktického využití. Vzhledem k prodlužující se době dožití jsou uváděné poznatky stále důležitější pro každého z nás. Publikace proto může sloužit všem, kteří si chtějí rozšiřovat poznatky o možnostech sportu a pohybu při ovlivňování životního stylu a vytvářet si tak předpoklady pro aktivní životní styl i v seniorském věku.
Keywords: Zdraví a životní styl