Martin Černohorský. Studenti v centru pozornosti - Pavlíček, Tomáš, (ed.) (Masarykova univerzita, 2023)
Knihu sestavili Tomáš W. Pavlíček a Barbora Kulawiaková. Její jádro tvoří rozhovory, které od roku 2020 s prof. M. Černohorským pravidelně vedl T. W. Pavlíček. S vrozenou brilantností a pečlivostí odpovídá pan profesor na otázky týkající se poválečného studia, vývoje vysokého školství a organizace vědeckého výzkumu v Československu. Jeho osudy v dětství i mládí jsou poutavé a dramatické. Jak je však jeho zvykem, na strasti si nestěžuje a hledá z nich východiska a obecnější poučení. Ve vyprávění přechází ke vzpomínkám na širší společenské souvislosti v daném období. Vychoval mnoho generací studentů, na jejich výuce se podílel až do roku 2021.
Keywords: Společenské vědy, historie