Z vědecké dílny Kapitoly o vědecké práci - Alena, Mizerová, (ed.) (Masarykova univerzita, 2023)
Karel Engliš, významný vědec, národohospodář, univerzitní profesor, rektor i politik nám v textu umožňuje nahlédnout do své tvůrčí "kuchyně". Otevřeně, sebekriticky a s humorem bilancuje své vědecké začátky, prozrazuje úspěšné studijní i pracovní metody a postupy. Nesmírně cenné a aktuální jsou jeho úvahy o morálce vědecké práce, svobodě a autonomii vysokých škol, o chování politiků i akademických funkcionářů. Těmito normami se sám řídil. Jeho život i názory jsou trvalým vzorem i inspirací pro další generace a stojí za to si je připomínat.
Keywords: Dějiny