Tři archetypy evropské sociální politiky - František, Svoboda (Masarykova univerzita, 2012)
Kniha s názvem "Tři archetypy evropské sociální politiky" se zaměřuje na tři instituce dobročinnosti, které se kontinuálně vyvíjely od antiky po dnešek a jsou základem dnešních komplexních systémů sociálních politik. Jedná se o dar (resp. almužnu), práci (resp. nabídku obživy) a půjčku. V knize jsou popsány a vysvětleny jejich historické proměny, se zvláštním zřetelem k jejich reflexi v ekonomické teorii. Publikace propojuje starší a novější instituce sociální politiky a ukazuje je jako součást jednotného, dlouhodobého vývoje ekonomiky a společnosti.
Keywords: Sociologie