Odrazy vesmíru v nás - Kanasugi, Petra (Karolinum, 2025)
Odrazy vesmíru v nás jsou mnohovrstevnatým dialogem mezi generací českých a slovenských japanologů a dílem profesorky Zdenky Švarcové, která zásadním způsobem formovala podobu oboru v ČR po roce 1989. Autoři této kolektivní monografie - většinou žáci nebo dlouhodobí pokračovatelé myšlenek profesorky Švarcové - zkoumají její zásadní odbornou publikaci Vesmír v nás (1999) z široké škály perspektiv: od jazyka a kognitivních modelů přes literární tradici až po estetiku, dějiny myšlení či smyslové vnímání. Jednotlivé kapitoly odhalují, jak původní sémioticky a strukturalisticky inspirované pojetí propojuje japonský jazyk, literaturu a kulturu do překvapivě soudržného celku. Kniha je nejen poctou výjimečné osobnosti české japanologie, ale i čtivým a poučným průvodcem světem, v němž se jazyk, kultura a lidská zkušenost vzájemně zrcadlí.
Keywords: Literární věda