Nauč se to! Jak se s pomocí vědy efektivněji učit a více si pamatovat - Peter, C., Brown (Jan Melvil Publishing, 2017)
Kniha Nauč se to! ukazuje, že mnoho běžných studijních metod a zvyklostí je kontraproduktivních. Podtrhávání a zvýrazňování v textu, opětovné čtení textu, biflování látky nebo mechanické opakování nových dovedností. Uvedené metody vytváří iluzi, že látku ovládáme, ale tato iluze (i domnělé mistrovství) se rychle rozplyne. Komplexnějšího a trvalejšího naučení látky nebo dovednosti docílíme díky sebetestování. Zároveň musíme vnést do učení určité těžkosti: počkat s opětovným studiem látky, až ji trochu pozapomeneme, a proložit učení jedné dovednosti nebo tématu jinými. Autoři vycházejí z moderních výzkumů kognitivní psychologie a nabízejí konkrétní metody, díky nimž se staneme produktivnějšími studenty. V naší schopnosti zvládat složité kognitivní úlohy hraje ústřední úlohu paměť - například pomocí předchozích znalostí vyřešíme problém, se kterým jsme se nikdy nesetkali, nebo provedeme dedukci z již známých faktů. Věda neustále odhaluje nové poznatky, jak se informace do paměti kódují, konsolidují a později z paměti vybavují. A díky těmto poznatkům dnes dokážeme lépe chápat, jak bychom se měli učit. Asi nejpodstatnějším zjištěním je toto: Musíme-li při učení překonávat určité nesnáze, vede to jednak ke komplexnějšímu zvládnutí dané látky a jednak k jejímu lepšímu uchování v paměti. Kniha Nauč se to! promlouvá především ke studentům, učitelům, trenérům a sportovcům, ale bude neobyčejně prospěšná každému, kdo má zájem o své celoživotní vzdělávání a zdokonalování.
Keywords: Rady pro rodiče