Posteneolitická štípaná industrie na Moravě - Ludmila, Kaňáková (Masarykova univerzita, 2013)
Publikace přispívá k poznání charakteru kamenné štípané industrie v mladším pravěku. Větší část práce shrnuje poznatky o štípané industrii prvních kultur doby bronzové a věnuje se jejímu zakotvení v ekonomických, sociálních i religiózních strukturách těchto zaniklých populací. Pozornost je však věnována i štípané industrii mladších období, která byla dosud badatelsky opomíjena. Práce je koncipována jako metodologický cyklus, neboť přistupuje k poznání této specifické složky hmotné kultury pravěkých společností nejen z morfotypologického hlediska, ale přináší případové studie založené na využití dynamické analýzy, operačních řetězců, traseologie, experimentální archeologie, sociální archeologie, etnoarcheologie a archeologie religiozity. Tento multimetodologický náhled představuje štípanou industrii mladšího pravěku ve zcela novém světle.
Keywords: Dějiny