Porty, bajty, osmibity - Martin, Malý (Edice CZ.NIC, 2019)
Po knize Hradla, volty, jednočipy přichází autor s volným pokračováním, v němž se od základů číslicové techniky přesuneme ke konstrukci složitějších obvodů - totiž vlastních počítačů. Na příkladu tří podrobně popsaných konstrukcí se čtenář naučí základní principy fungování osmibitových počítačů a vyzkouší si i jejich praktický návrh a zapojování. Konstrukce používají legendární osmibitové procesory Intel 8085, MOS 65C02 a Motorola 6809. Kniha popisuje nejen jejich zapojení, ale věnuje se i jejich programování ve strojovém kódu (assembleru). Autor se nevyhnul ani pokročilejším tématům, jako je generování zvuku, zapojování periferií nebo různým způsobům rozšiřování paměti. Všechny konstrukce jsou prakticky ověřené, a ačkoli vycházejí z "ducha osmdesátých let", tak používají součástky, které lze i dnes poměrně dobře sehnat. Kniha je doplněna online dokumentací jednotlivých konstrukcí, ukázkami programového vybavení a dodatkovým materiálem.
Keywords: Elektronika a elektrotechnika