Raněstředověké pohřebiště Olomouc-Nemilany Katalog - Ludmila, Kaňáková (Masarykova univerzita, 2014)
Kniha obsahuje kompletní souhrn informací o raněstředověkém pohřebišti Olomouc-Nemilany. Jednotlivé kapitoly postupně obeznamují čtenáře s historií archeologického výzkumu a s nálezovými kontexty jednotlivých hrobů. Některým aspektům hrobové výbavy jsou vyhrazeny speciální kapitoly. Týká se to například problematiky otisků textilií v korozních produktech, nálezů štípané industrie v hrobech nebo koster koní, které byly na pohřebišti odkryty v samostatných hrobech. Značná část knihy je věnována základnímu rozboru pohřebiště - analýze pohřbené populace, způsobu ukládání mrtvých a pohřebního inventáře. Ucelené zpracování dostupných dat tak umožnilo zasadit pohřebiště do konkrétního prostorového a časového rámce Moravy na úsvitu dějin.
Keywords: Historie