Vojáci věčné války Militární reenactment v českých zemích mezi historickou rekonstrukcí a nevyřízenými účty dějin - Wohlmuth, Petr (Karolinum, 2025)
Historický reenactment je náročná imaginativní aktivita, do níž se v rámci českých zemí zapojuje mnoho tisíc aktérů. Reenactoři se snaží svými veřejnými i soukromými performancemi znovuzpřítomnit minulost, což je mimořádně obtížné, neboť přístup k ní je omezen historickými prameny a mezi námi a minulostí tak zeje pomyslná propast. Kniha Vojáci věčné války představuje výsledek v českém prostředí vůbec prvního rozsáhlejšího odborného výzkumu fenoménu militárního historického reenactmentu. Spoluautoři knihy strávili tři roky ve společnosti vojenských reenactorů a snaží se nyní poskytnout prvotní odpovědi nejen na to, zda je autentická replikace minulých dějů vůbec možná, ale i jaký smysl nese militární reenactment pro své účastníky a účastnice a jaké pomyslné nevyřízené účty dějin jsou na reenactorských bojištích znovu a znovu otevírány.
Keywords: Militaria