Antická filosofie v obrázcích - Peichl, Michal (Masarykova univerzita, 2016)
Myšlenky a představy, slova a obrazy, filosofie a kresba. Dvě lidské aktivity, jistě v něčem příbuzné, ale obecně vnímané přece jen jako výrazně odlišné. Jedna usiluje o přesné a věcné slovní postižení podstaty "věcí " a celého světa, aby uspokojila lidskou touhu po poznání. Oslovuje především rozum posluchače či čtenáře. Druhá chce tytéž věci a tentýž svět zobrazit vizuálně a vzbudit v divákovi určitý pocit, přitom se obrací v prvé řadě na jeho smysly. Tato kniha obojí propojuje. Filosofie v ní inspiruje a vyzývá kreslířské umění, aby vizualizovalo její abstraktní myšlenky vyjádřené ve slovech. Tato umělecká vizualizace ale zároveň občas nutí filosofii, aby svá tvrzení upřesnila a domyslela do detailů. Spolupráce prospívá oběma.
Keywords: Ostatní