Přírodní stavební materiály - Chybík, Josef (Grada, 2009)
Kniha pro architekty, projektanty, odborníky z oblasti materiálového inženýrství, studenty vysokých škol, stavebníky ekologicky příjemných budov. Shrnuje dosavadní znalosti a zkušenosti. Usnadňuje orientaci v dané problematice. V ucelené podobě představuje přírodní stavební materiály, nabízí přehled možností jejich využití jak v nových tak i v rekonstruovaných objektech. Kniha přináší úplný přehled o přírodních obnovitelných stavebních materiálech rostlinného i živočišného původu jako je sláma, rákos, konopí, ovčí vlna, celulóza, produkty získané ze dřeva, korku a další. Také podává informace o použití hlíny. Pozornost je zaměřena na jejich fyzikální a užitné vlastnosti. Současně přináší pojednání o technologiích, výrobcích a konstrukcích, které s přírodními surovinami souvisejí nebo z nich pocházejí. Na příkladech konkrétních českých i zahraničních realizovaných staveb budou představeny způsoby, formy i úskalí, která nastávají při aplikaci obnovitelných přírodních materiálů.
Keywords: Stavebnictví