Filologické studie 2025 Politický jazyk, propaganda a škola - Rozboudová, Lenka (Karolinum, 2025)
Kniha je věnována tématu politického jazyka a propagandy, které zkoumá jak z pohledu jazykovědného, tak i pedagogicko-didaktického. Publikace shrnuje základní poznatky o charakteru propagandistických textů v nejširším slova smyslu včetně jejich mimojazykových prostředků a představuje možnosti implementace těchto textů do výuky českého nebo cizího jazyka. Jednotlivé prostředky propagandistických textů různého charakteru jsou nahlíženy především úhlem pohledu pedagoga, přičemž je diskutována otázka, zda téma politiky a propagandy patří do školního vzdělávání a jak jej lze ve výuce prezentovat.
Keywords: Lingvistika