Břeclav - Pohansko VII. Kostelní pohřebiště na Severovýchodním předhradí - Jiří, Macháček (Masarykova univerzita, 2016)
Kniha o druhém kostelním pohřebišti na severovýchodním předhradí hradiska Břeclav - Pohansko je završením pětiletého badatelského úsilí týmu vedeného prof. Jiřím Macháčkem z Masarykovy univerzity. Publikace obsahuje ucelenou informaci o populaci pohřbené v tomto prostoru na konci 9. a v první polovině 10. století. Kniha se skládá z kompletního katalogu pohřebiště a z analytické a syntetické části, hodnotící funerální areál z pohledu archeologie, historie a antropologie. Tato část knihy je rozdělená do jedenácti nosných kapitol: Severovýchodní předhradí v kontextu systematického výzkumu Pohanska - Charakteristika lokality z hlediska přírodního prostředí - Metodika archeologického výzkumu - Rozsah pohřebiště - Pohřební ritus - Tafonomicko-demografická charakteristika kosterních nálezů - Artefakty jako součást hrobové výbavy - Chronologie pohřebiště - Prostorová struktura pohřebiště - Sociální struktura komunity - Vztah pohřební a obytné komponenty. Knihu bude integrálně doplňovat komplexní publikace o kosterních pozůstatcích z pohřebiště, kterou připravil tým pod vedením doc. Vladimíra Sládka z Univerzity Karlovy.
Keywords: Historie