Zdravotní tělesná výchova - Strnad, Pavel (Karolinum, 2022)
Publikace pojednává o pohybovém vzdělávání pro žáky, mládež a osoby s tzv. zdravotním oslabením. Zdravotní oslabení je zpravidla kontraindikací zvýšené tělesné námahy při tělovýchovných činnostech, ve kterých je zdůrazňován výkonnostní aspekt. Zdravotní tělesná výchova spojuje teorii vztahující se k péči o vlastní zdraví s pohybovou výchovou zaměřenou na pohybový, dýchací a nervový systém. Doporučujeme ji i osobám se zjevnou motorickou diskoordinací. V učebním textu určeném nejen pro studenty UK FTVS, ale i pro zájemce o pohyb z hlediska funkčního významu pro lidské zdraví je zdůrazněn požadavek uvědomělého procvičování. Jde o sepětí mentálního cvičení s vyrovnávacím cvičebním tvarem, pozornost při cvičení směřuje k procítěnému pohybu - kinestézii.
Keywords: Učebnice