Nové kapitoly ze sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví - Čeledová, Libuše (Karolinum, 2017)
Učební text přináší studentům aktuální a nezbytné informace o široké problematice sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví. Text je užitečný nejen pro studenty, ale také pracovníky ve zdravotních a sociálních službách. Nesporný přínos učebního textu spočívá v tom, že není zaměřen jen na obecný výklad pojmů a obsahu sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví, ale předkládá k zamyšlení otázky o problematice systému zdravotnictví a nastiňuje i návrhy na jejich řešení. Čtenáři zde naleznou rovněž kapitoly, které přibližující primární péči jako základ celého zdravotnického systému, zabývají se základy zdravotnického práva, typy zdravotnických soustav a systémem zdravotnických a sociálních služeb, ale také se mohou seznámit s vybranými tématy z dějin medicíny. Kapitoly jsou doplněny názornými grafy a tabulkami a celý text doplňují dvě přílohy Ottawská charta a Ljublaňská charta o reformě zdravotní péče. Zdravotní osud člověka je do značné míry ovlivněn podmínkami, v nichž vyrůstá, vzdělává se, pracuje, odpočívá a stárne. Text poukazuje na hodnotu zdraví a na potřebu rozvíjet schopnosti lidí chránit, udržovat i zlepšovat své zdraví.
Keywords: Medicína pro veřejnost