Zeitgeschichte in Bewegung. Die österreichische Erforschung des 20. Jahrhunderts - Pešek, Jiří (Karolinum, 2014)
Rakouský výzkum dějin 20. století (Zeitgeschichte in Bewegung. Die österreichische Erforschung des 20. Jahrhunderts) popisuje vývoj a situaci rakouské historiografie soudobých dějin a klade si za cíl nabídnut širšímu okruhu zájemců vhled do rakouské "krajiny" výzkumu zejména dějin nacistického a poválečného období. Jiří Pešek stručně načrtl kontury vývoje oboru. Následující dvě studie (Hanns Haas a Maria Mesner) věnují pozornost relativně novým tematickým polím výzkumu: regionálním soudobým dějinám a historiografii žen. Druhou část publikace tvoří tři interview s výraznými, přitom zaměřením badatelských zájmů odlišnými - vídeňskými - protagonisty oboru (Gerhard Botz, Gernot Heiss, Oliver Rathkolb). Knižní soubor obsahuje české i německé vydání knihy.
Keywords: Dějiny