Evropská unie v českém veřejném diskursu (Re)konstrukce příběhu - Hrubeš, Milan (Karolinum, 2022)
Kniha se zaměřuje na diskurs vstupu České republiky do Evropské unie a následného členství ČR v EU. Čtenáři nabízí interpretaci a pochopení významu vztahu ČR a EU, tak jak byl konstruován ve veřejném diskursu politickými stranami či různými aktéry z řad občanské společnosti. Detailně se věnuje různým významům, které tito aktéři konstruovali ve vrcholné fázi různých debat a diskusí před konáním referenda o vstupu ČR do EU. V této fázi jsou předmětem pozornosti interakce vybraných aktérů a to, jak tito aktéři vstup rámovali. Autor poté v práci sleduje vývoj klíčových událostí spjatých se vztahem ČR a EU a především to, jaký prostor pro diskusi a debaty vztahu ČR a EU tyto události vytvářely. Práce vrcholí analýzou diskursu politických stran a hnutí v době voleb do Evropského parlamentu v roce 2019. Analýzou významů spjatých s Českou republikou a Evropskou unií práce rovněž otevírá cestu k porozumění, proč a jak vůči EU (nejen v symbolické rovině) jednáme, čímž vybízí k (re)konstrukci stávajících významů, které limitují naše (nejen symbolické) aktérství vůči EU. Vybízí tedy i k otevřené debatě o významu vztahu ČR a EU. Jak se utvářel význam vstupu České republiky do EU? Jak se proměnil význam členství ČR v EU od jejího vstupu? Jaké významy Evropské unie konstruují její kritici? A jaké její příznivci? Jak to, že je EU asociována s negativními významy? Je důležité je, jak o EU hovoříme? A jaké důsledky přináší způsob, kterým o vztahu ČR a EU hovoříme? Co to přináší, když o evropské integraci říkáme: "Ano, ale..."?
Keywords: Politologie