Praktická kardiologie - Kölbel, František, a, kol (Karolinum, 2012)
Kniha Praktická kardiologie je určena především pregraduálním studentům - posluchačům 4. a 5. ročníku medicíny, kteří jsou sice vybaveni teoretickými znalostmi, ale s klinickou praxí teprve začínají. Tato čtenářská skupina se zde může stručně a přehledně seznámit s problematikou kardiologie v celé její šíři. Publikace však přináší studentům mnohem více: seznamuje je s principy klinického uvažování nad konkrétním pacientem, včetně diferenciálnědiagnostické klinické rozvahy. V řadě případů je text doplněn kazuistikami, jejichž smyslem je učinit studium problémů zajímavějším a usnadnit zapamatování si teoretických faktů. Do knihy jsou zařazena i některá mezioborová témata, jako jsou cévní mozkové příhody, léčba diabetika s kardiovaskulárním onemocněním nebo otázky těsné vazby mezi poškozením srdce a ledvin. Jedna kapitola je také věnována specifickým otázkám péče o nemocné vyššího věku. Praktická kardiologie si najde své čtenáře i mezi postgraduálními studenty a mladými lékaři příbuzných oborů, kteří chtějí získat stručný přehled o současné kardiologii.
Keywords: Kardiologie, angiologie