Rilkovy "Sonette an Orpheus" Interpretace (a překlad) - Kučera, Miloš (Karolinum, 2018)
Kniha přináší interpretace básní jedné z Rilkových stěžejních sbírek, česky známé jako "Sonety Orfeovi". Po německém znění každého sonetu následuje doslovný překlad, poté komentář autora a résumé komentáře německého rilkologa Hermanna Mörchena (orientovaného heideggerovsky) a Ernsta Leisiho (orientovaného na sémantický strukturalismus); porovnávány jsou přitom též interpretace v českých překladech (V. Renč, V. Holan, J. Pokorný, T. Vítek, A. Misař, M. Suchomel). Práce je zaměřena proti patetizaci Rilkovy poezie. Závěrečnou část tvoří vlastní překlad "Sonetů Orfeovi".
Keywords: Ostatní