V perspektivě desetiletí - Malevič, Oleg (Karolinum, 2015)
Kniha ruského bohemisty Olega Maleviče (1928-2013) V perspektivě desetiletí shrnuje třicet studií napsaných od šedesátých let minulého století po závěr autorova života. Jde o výběr autorský, rozdělený na část teoretickou a historickou. Ve svých studiích se Malevič věnuje především české literatuře dvacátého století (Hašek, Čapek, Vančura, Poláček, Jesenská, Hrabal, Vaculík ad.), ovšem s četnými přesahy: k jiným médiím (bratři Čapkové a film), k literatuře ruské (Březina a ruský symbolismus) anebo starší české (bratři Čapkové a J. A. Komenský). Malevič byl rovněž pilným překladatelem (ostatně translatologické otázky řeší hned v úvodním textu knihy), psal básně, v češtině vydal knižně tituly Bratři Čapkové (1999) a Osobitost české literatury (2009). Je laureátem mnoha cen, mj. Premia Bohemica (1998) a Gratias Agit (2011). Publikaci V perspektivě desetiletí připravili k vydání Radim Kopáč a Aleš Haman, který knihu rovněž uvádí předmluvou.
Keywords: Literární věda