Prečo snívame Čo neuroveda odhaľuje o snoch a ich vplyve na náš život a zdravie - Rahul, Jandial (Jan Melvil Publishing, 2024)
Máme ich všetci bez ohľadu na vek, pohlavie alebo vyznanie. Môžu byť strašidelné, vtipné, šteklivé aj úplne nezmyselné - a všetky pritom majú zásadný význam pre náš mozog a duševné zdravie. Renomovaný neurovedec Rahul Jandial vo svojej knihe odhaľuje aktuálne poznatky o tom, ako nám sny pomáhajú regulovať emócie, spracovávať spomienky a traumy, podporovať učenie či rozvíjať kreativitu. A tiež o tom, ako ich môžeme využiť vo svoj prospech aj v bdelom živote. Najnovšie výskumy okrem iného prezrádzajú: - Malé deti nemajú sny - je to niečo, čo si musia osvojiť. - Lucidné snívanie sa dá naučiť a dokonca využiť ako účinný terapeutický nástroj. - Prečo sen o nevere nevyhnutne neznamená nešťastný vzťah alebo nenaplnené potreby. - Pomocou snov je možné odhaliť nastupujúcu Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu. - Prekvapivo jednoduchý návod, ako svoje nočné mory transformovať na neškodné sny. Ovládnite kľúčový nástroj na dosiahnutie duševnej pohody a kreatívneho rastu!
Keywords: Osobní rozvoj a poznání; Psychologie pro každého; Přírodní vědy