Archaeology, History, and Identity Formation in Ancient Israel - Čapek, Filip (Karolinum, 2024)
Tato kniha se pokouší o kritickou interpretaci dějin Izraele. Nejde o interpretaci harmonizující, která by přijímala jako fakt obraz předkládaný texty, ani o výklad podporující biblické zprávy archeologickými a epigrafickými daty. Místo toho nabízí čtenáři celou škálu možností, jak rozumět biblickým vyprávěním na historické a teologické úrovni. Opírá se o nejnovější objevy z izraelských vykopávek a předkládá nové hypotézy a rekonstrukce založené na interdisciplinárním dialogu mezi biblistikou, archeologií a historií.
Keywords: Religionistika