10 000 kilometrů pěšky Latinskou Amerikou - Rendl, Jan (Pangea, 2021)
Další putování dobrodruha, který pro peprný výraz nejde daleko, ale zato se nebojí ujít tisíce kilometrů, aby poznal nový svět i sám sebe. Honza se ocitá v Peru, ale jeho cílem není pouze slavné Machu Picchu. Dorazil totiž prožít obrovské pěší dobrodružství. Ocitá se v neprostupném pralese či v blízkosti ilegálních zlatých dolů, kde o problémy není nouze. V Bolívii se setkává s chudobou, všudypřítomným odkazem legendárního Che Guevary, ale i s tarantulemi a hady. Pere se s ledovcem i svým vlastním odhodláním a má pocit, že ho oči legendárního revolucionáře stále pozorují. Za hranicemi Argentiny na něj číhá stovky kilometrů dlouhá vysokohorská poušť. Povede se mu ji překonat, dostat se do Chile a svou pouť zakončit? Honza stále nemá ani chvilku klidu. A s posledními kilometry putování se mu v hlavě možná rodí nápady na nová dobrodružství...
Keywords: Literatura faktu