Rozumové argumenty a pohádkové světy Jazyk apologetiky podle C. S. Lewise - Šmejdová, Barbora (Karolinum, 2021)
Jakým jazykem lze dnes mluvit o křesťanské víře? Tak zní otázka, kterou autorka klade známému křesťanskému autorovi C. S. Lewisovi, jehož dílo se i po letech těší velké popularitě u lidí bez ohledu na vyznání. Lewis je zde představen nejen jako apologeta - autor knih a esejí explicitně obhajujících křesťanství, ale také jako spisovatel, jehož příběhy pro děti i dospělé díky živým obrazům a poutavým dějům stále oslovují představivost čtenářů. Vedle základních teoretických východisek Lewisova díla kniha popisuje i praktickou inspiraci, kterou mohou dnešní křesťané od Lewise čerpat pro svou vlastní tvorbu. Autorčiným záměrem je s Lewisovou pomocí ukázat, že obhajoba křesťanské víry nemá být sebevědomým argumentačním výpadem, ale spíše přátelským pozváním, které může druhého nechat zakusit specifickou kvalitu křesťanského obrazu světa a ukázat jeho smysluplnost.
Keywords: Religionistika