Plotin u řeckých raně křesťanských autorů Od Eusebia z Caesareje k Janu Filoponovi - Karfíková, Lenka (Karolinum, 2020)
Plotin, filosof alexandrijského vzdělání, který působil v letech 244-269 jako učitel v Římě, byl nejen zakladatelem novoplatonské školy, ale zároveň podstatně ovlivnil raně křesťanské autory. Ti se jeho myšlením inspirovali jak ve své spiritualitě duchovního výstupu k neuchopitelnému božství, tak i ve formulaci závažných témat křesťanské teologie, jako je nauka o Trojici v Bohu, o Duchu svatém, o spojení božství a lidství v Kristu. Kniha tento vliv mapuje u teologů řeckého jazyka od 4. do 7. století. Autorka je překladatelkou Plotinova pojednání V,3(49), které vyšlo pod názvem "O sebepoznání" (Praha 2014), zároveň se dlouhodobě zabývá raně křesťanskými autory filosofického zaměření.
Keywords: Religionistika