XML technologie Principy a aplikace v praxi - Holubová, Irena (Grada, 2008)
Ojedinělá publikace, která aktuálně reaguje na rychlý vývoj problematiky v posledních letech, komplexně seznamuje s XML technologiemi se zvláštním zřetelem na XML databáze. Rozsáhlý prostor je věnován jazykům pro popis a zpracování XML dat, jako jsou XML Schema, XPath, XSLT a XQuery, který slouží k dotazování nad XML daty v XML databázích. Autoři popisují různé typy úložišť pro XML data, jakož i standard SQL/XML umožňující integrovat XML data a data relačních databází. Čtenář se též seznámí s metodami komprese XML dat použitelnými při jejich ukládání a přenosu. Závěr je věnován aplikacím XML technologie, zmíněny jsou možnosti práce s XML v některých databázových produktech. Kniha je zacílena zejména na profesionály využívající technologie XML v rámci aplikací, ale i začátečníci v knize naleznou potřebný úvodní materiál.
Keywords: Internet, komunikace, sítě; Programování; Management v informační společnosti