Tepenné variety a anomálie u člověka - Vobořil, René (Grada, 2008)
Tato v naší literatuře ojedinělá publikace předkládá přehlednou a ucelenou formou problematiku variet a anomálií tepenného systému člověka. Souborné dílo zabývající se touto tématikou v současném písemnictví dosud chybí a dostupná literatura nás s problematikou tepenných variet a anomálií seznamuje jen formou kazuistik popisujících pouze jednotlivé odchylky. Autor knihy je aktivní chirurg dlouhodobě se zabývající tímto tématem. Publikace předkládá výčet variet a anomálií tepenného systému člověka, vysvětluje způsob jejich vzniku, uvádí frekvenci jejich výskytu a zdůrazňuje jejich možný klinický význam.Publikace je určena lékařům z oborů preklinických i klinických. Ocení ji jak anatomové či patologičtí anatomové, tak lékaři všech chirurgických oborů, cévní chirurgové, ale i například radiologové a další.Knihu didakticky skvěle doplňuje 81 originálních kreseb PhDr. Josefa Bavora.
Keywords: Chirurgie, ortopedie, traumatologie; Teoretické obory