Základy plastické chirurgie - Měšťák, Jan (Karolinum, 2025)
Publikace zpracovává základní problematiku oboru plastické, rekonstrukční a estetické chirurgie. Kolektiv autorů reaguje na skutečnost, že v plastické chirurgii - stejně jako v ostatních medicínských oborech - se objevují nové postupy a nové zkušenosti, které významně ovlivňují kvalitu klinické práce. Kniha je rozdělena na část obecnou a speciální. V obecné části jsou popsány zásady fyziologického operování, možnosti ošetření poraněných tkání, krytí defektů transplantacemi a lalokovými plastikami, využití mikrochirurgie a endoskopie v plastické chirurgii. Ve speciální části se čtenář seznámí se současnými poznatky v operační léčbě různých vrozených a získaných vad, a to od obličejových rozštěpů, vrozených vad rukou a genitálu přes úrazy obličeje a končetin - včetně jejich řešení rekonstrukčními výkony pomocí mikrochirurgické techniky. Nově je zařazena kapitola o nádorových onemocněních prsu a rekonstrukci prsu po mastektomii a problematika léčby popálenin. Součástí publikace je i estetická chirurgie a řešení kosmetických vad s využitím moderních metod k dosažení co nejlepších výsledků. Kniha přináší ucelený současný přehled oboru. Je vynikajícím zdrojem informací pro širokou odbornou veřejnost. Studentům lékařských fakult nabídne rozšíření všeobecných znalostí o chirurgických oborech, lékařům připravujícím se k atestaci v oboru plastická chirurgie i atestovaným plastickým chirurgům poskytne komplexní přehled problematiky. Vzhledem ke skutečnosti, že plastická chirurgie získává stále větší uplatnění v rámci mezioborové spolupráce (všeobecná chirurgie, ortopedie, kardiochirurgie, dětská chirurgie, otorinolaryngologie, čelistní chirurgie, dermatologie a další), osloví jistě i lékaře jiných oborů. Logicky a přehledně členěný text vhodně doplňuje bohatá obrazová dokumentace.
Keywords: Chirurgie, ortopedie, traumatologie