Nikolay Lossky and the Case for Mystical Intuition - Sládek, Karel (Karolinum, 2020)
Ruského náboženského filosofa Nikolaje Losského (1870-1965) představuje autor v průsečíku dvou přístupů - osobního, založeného na biografii a bibliografii, a systematického, užívajícího metod běžných ve spirituální teologii. První část knihy je věnována Losského životu a dílu před příchodem do Československa a po jeho emigraci, včetně styků s provorepublikovým intelektuálním světem. Druhá část se soustředí na výklad Losského systematické obhajoby mystické intuice z filosoficko-teologického hlediska a jeho spekulaci o mystické intuici na základě analýzy povahy mysli. Anglické vydání.
Keywords: Religionistika