Odvaha být církví Josef Zvěřina v letech 1913-1967 - Novotný, Vojtěch (Karolinum, 2014)
Monografie nabízí zevrubné seznámení s životem Josefa Zvěřiny v letech 1913-1967, předkládá celoživotní bibliografii jeho publikovaných prací (včetně samizdatu) a rukopisných, resp. strojopisných materiálů, a poskytuje diachronní analýzu tohoto materiálu. První dva aspekty, třebas relativně samostatné hodnoty, slouží aspektu třetímu: biografická a bibliografická studie plní propedeutickou funkci ve vztahu k uchopení Zvěřinovy reflexe. Dějiny osoby a jejího díla se tak stávají dějinami poznání, jímž žila. Právě výjimečná souvislost mezi Zvěřinovým životem a jeho reflexí je naznačena slovy "odvaha být církví", jimiž on sám nazval jednu ze svých nejslavnějších studií a jež jsou vložena do názvu celé knihy. Napovídá se jimi, že Josef Zvěřina "byl církví" zcela mimořádným způsobem a toto "bytí církví" také reflektoval.
Keywords: Biografické romány