Medicínské historky z Královéhradecka - Chrobák, Ladislav (Grada, 2007)
Kniha obsahuje na 300 medicínských humorných historek, ukazujících naše lékaře i jiné zdravotníky nikoliv jako bronzové sochy stojící na mramorovém podstavci, ale jako skutečné lidi se všemi lidskými vlastnostmi. Historky jsou skutečné (i když někdy trochu upravené), a proto jsou všechny osobnosti uváděny pravými jmény. V knize jsou historky o profesorech, primářích, řadových lékařích, i medicích a ostatních zdravotnických pracovnících. Příběhy jsou hlavně z hradecké lékařské fakulty, ale i jiných pracovišť královéhradeckého kraje.Autoři - sběratelé historek - jsou zkušení a známí publicisté. Prof. MUDr. Ladislav Chrobák, CSc., mezinárodně známý hematolog, který přispěl podstatným podílem autentických příběhů z hradecké fakulty, dostal v roce 2007 nejvyšší ocenění ČLS JEP za mimořádné zásluhy o rozvoj medicíny, pedagogickou činnost a celoživotní vědeckou tvorbu. MUDr. Svatopluk Káš, CSc., publikoval odborné neurologické práce a sepsal více než 10 knížek medicínských historek.
Keywords: Medicína pro veřejnost