Spoutaný parlament Role a fungování zákonodárného sboru Československa v době diktatury KSČ - Bureš, Jan (Karolinum, 2023)
Kniha se věnuje parlamentu v období, kdy nemohl naplňovat své základní poslání - být otevřeným fórem pro střet různých zájmových skupin, vládnoucích a opozičních politických stran. Byl "spoután" prostřednictvím jednotné kandidátky Národní fronty, v níž pevně vládla KSČ. Jedná se o téma neprávem opomíjené. Přestože parlament řadu tradičních funkcí mezi lety 1948-1989 evidentně neplnil, měl jiné významné funkce - zejména byl mnoha způsoby důležitou oporou vládnoucí diktatury. Co do rozsahu jde navíc o významnou kapitolu dějin českého parlamentu, který navzdory střídání režimů vykazuje silné prvky kontinuity. Tak jako lze příčiny proměn parlamentu po druhé světové válce vysledovat již v předválečném období, i náš současný parlament chtě nechtě vychází z toho, jak fungoval před rokem 1989. Cílem knihy je přispět k lepšímu pochopení tohoto dědictví.
Keywords: Politologie