Architektura inženýrských staveb - Kučera, Václav (Grada, 2009)
Mnohé z inženýrských staveb sice nepatří k tomu, na co bychom se dívali každý den se zalíbením, jiné ovšem vytvářejí genius loci a jsou součástí každodenního života v tom nejlepším slova smyslu. Záměrem knihy je na takové stavby u nás i v zahraničí upozornit a podpořit vědomí, že i ty nejobyčejnější technické stavby jsou součástí životního prostředí, mohou ho zkrášlit a vyvolávat v nitru člověka pocity uspokojení. V dialogu s výtvarnými kategoriemi jsou uváděné stavby podrobovány konstruktivní kritice, od jejich celkové koncepce až po detail.Součástí publikace je soustředění informací o zajímavé historii inženýrských staveb, které v průběhu staletí až do současnosti spoluvytvářely životní prostředí ve všech dosavadních civilizačních etapách a jsou svázány nemalou měrou s životní úrovní jednotlivých kultur.
Keywords: Architektura