Výživa sportovců a sportovní výkon - Vilikus, Zdeněk, a, kol (Karolinum, 2015)
Učební texty Výživa sportovců a sportovní výkon vznikly jako reakce na příznivé ohlasy studentů 1. lékařské fakulty UK na přednášky ze stejnojmenného předmětu. Učebnice obsahuje kapitoly o výživě především u vytrvalostních a silových sportovců. Pojednává také o výživě u přetěžovaného kloubního aparátu. Další kapitoly byly věnovány měření energetického metabolismu, hodnocení nutričního stavu sportovce a s tím souvisejícím základům klinické antropologie a sportovní somatotypologie. Studenti či sportovci se v oddílu věnovanému preskripci pohybové aktivity rovněž dozvědí jak pohybovou aktivitu dávkovat. Důležitá je rovněž stať věnovaná zdravotním rizikům, která vznikají následkem užívání dopingu. Nové poznatky o doplňování tekutin a minerálů obsahuje kapitola věnovaná pitnému režimu. Velkou pozornost autoři věnovali doplňkům stravy a suplementům, jejichž účinky na sportovní výkon bývají častým předmětem odborných diskusí a sporů. Snahou autorů byl co nejobjektivnější pohled na účinnost jednotlivých suplementů, proto je součástí předkládaných učebních textů i velmi rozsáhlý seznam citací moderní odborné světové literatury. Dotisk druhého vydání.
Keywords: Ostatní lékařské obory