Lékařská biologie a genetika (III. díl) - Panczak, Aleš, a, kol (Karolinum, 2014)
Lékařská biologie a genetika, III. díl je poslední částí nové řady skript (I. díl, Otová B. et. al., Karolinum 2008, II. díl, Kohoutová M. et al., Karolinum 2012), které jsou základním učebním textem pro posluchače magisterského studia na 1. LF UK. Obsahuje kapitoly Imunogenetika, Populační genetika, Evoluční biologie a Lékařská genetika, jež jsou součástí sylabu předmětu B00360 Biologie a genetika 2. Autoři se soustředili zejména na poznatky významné z hlediska studia medicíny a budoucí klinické praxe. "Klasická" imunogenetika v kombinaci s nejnovějšími poznatky molekulární imunologie přináší velmi zásadní poznatky a nové pohledy na fungování našeho genomu. Text o populačních aspektech biologie a genetiky je určitým kompromisem, nabízí základní informace a celou řadu příkladů, avšak zároveň nezachází do větších detailů, které by vyžadovaly rozsáhlejší matematický aparát. Na výklad o "statické" populační genetice navazuje čtení o jejích dynamických souvislostech - evoluční genetice. Výklad o lékařské genetice je zpracován jako prvotní informace o oboru podle požadavků sylabu znalostí pro studenty teoretické části studia.
Keywords: Ostatní lékařské obory