The Bible, Christianity, and Culture Essays in Honor of Professor Petr Pokorný - Bargár, Pavol (Karolinum, 2023)
U zrodu této knihy stál projekt vedený Petrem Pokorným, zaměřený na zkoumání biblických kořenů křesťanské kultury. Výsledkem měla být koherentní kolektivní monografie na toto téma. V důsledku neočekávaného úmrtí P. Pokorného na začátku roku 2020 však nemohl být uskutečněn podle původního plánu. Ve výsledku jde tak spíše o volný soubor statí, které zkoumají rozličné aspekty Bible a křesťanství v jejich vztahu ke kultuře. První část se soustředí na speciální biblistická témata, druhá pak sleduje historické, filosofické a kulturní souvislosti. Autorem dvou statí je i sám profesor Pokorný a celá kniha je věnována jeho památce.
Keywords: Religionistika