Jak na obezitu a její komplikace - Svačina, Štěpán (Grada, 2008)
Popularizační publikace, která vysvětluje běžnému zdravotnicky nevzdělanému čtenáři, jak vzniká obezita a jaká hlavní rizika tuto diagnózu doprovází. V současné době taková publikace na trhu není. Publikace podrobně pohovoří o riziku cukrovky, cévních onemocnění, nádorů a dalších nemocí u pacientů s obezitou. Knížka podává podrobný návod na léčbu obezity fyzickou aktivitou a dietou, zároveň informuje o možnostech, které mají v léčbě obezity lékaři a psychologové- účinné léky, chirurgické výkony i psychologické postupy. Publikace komentuje i užívání doplňkové léčby a alternativní medicíny v léčbě obezity. Na závěr na výsledcích dokládá, že pro obézního je dnes reálné prodloužení života a snížení výskytu komplikací obezity.
Keywords: Zdraví a životní styl; Medicína pro veřejnost